Pričamo o Baby handlingu, 1. dio

broj lekcija: 0

dostupno do:

Pogledajte prvi dio razgovora o Baby handlingu, koji je s Klaudijom Križman, fizioterapeutkinjom i Bobath terapeutkinjom te voditeljicom online tečaja o Baby handlingu na Abilissimi, vodila Vesna Kapeloto, novinarka i osnivačica Abilissime.

U razgovoru se pojašnjava zašto se Baby handling preporučuje baš za svako dijete, a posebno za djecu koja su rođena iz trudnoće ili poroda s bilo kakvom komplikacijom.

U osnovi Baby handling je pravilno držanje djeteta i stavljanje u ispravne položaje, čime se djetetu omogućava pravilan motorički razvoj i sveukupan razvoj. No, u svojoj srži Baby handling je mnogo više od pravilnog postupanja s djetetom. Baby handlingom svom djetetu dajete snažan poticaj za razvoj mozga upravo u prvim danima i mjesecima života kada razvoj mozga snažno kreće naprijed.

Što je veća mreža neurona, veli Klaudija Križman, to će nam dijete kasnije biti sposobnije. Imat će veće mogućnosti u motoričkom pogledu, ali i na emocionalnoj i misaonoj razini. Interakcijom kroz Baby handling dijete će se osjećati stabilno i sigurno, a taj osjećaj sigurnosti i stabilnosti pohranit će i nostiti u sebi dalje kroz cijeli život.

Sve aktivnosti s djetetom, kao što su hranjenje, presvlačenje, nošenje trebaju se raditi da način da se dijete osjeća stabilno i sigurno, a to podrazumijeva drugačiji način bavljenja s djetetom od onoga koje su njegovale naše bake.

Kako je objasnila fizioterapeutkinja Križman, pogrešno se misli da dijete nema sjećanja iz ranog razdoblja svog života. Naprotiv, dijete sva svoja sjećanja pohranjuje na osjećajnoj razini i nosi ih dalje kroz život. Upravo zato, naglašava, današnji roditelji, primjenom Baby handlinga, imaju mogućnost svom djetetu pružiti kvalitetu više u razvoju, u odnosu na ono što su prijašnje generacije pružale svojoj djeci.

broj lekcija: 0

Klaudija Križman

FIZIOTERAPEUTKINJA

Klaudija Križman je fizoterapeutkinja prvostupnica. Neurorazvojna je Bobath terapeutkinja, kao i nositeljica licenci za Emmet terapeuta, Shiatsu praktičara te voditelja tjelesne aktivnosti u trudnoći. Dugi niz godina radila je s djecom s poteškoćama u razvoju, upravo na principima Bobath neurorazvojne terapije - Baby handlinga.

Saznaj više